Google is ongeduldig

Als er één markt is waar de prijzen van verschillende aanbieders ver uit elkaar liggen, dan is het wel die van de webhosting. Waar de ene partij een domein met hosting aanbiedt voor een tientje per jaar, vraagt een ander voor dezelfde dienst dertig euro per maand. Hoewel de keuze dan snel gemaakt lijkt, is het eigenlijk appels met peren vergelijken. De diensten kunnen namelijk nogal van elkaar verschillen.

We hebben het hier dan niet eens over het verschil in service als je site die ene keer uitvalt, al hoef je bij de prijsvechters niet te verwachten dat er dan een telefonische helpdesk voor je klaarstaat die alles zo snel mogelijk oplost. Nee, veel belangrijker is de gemiddelde snelheid van je website. En daarin speelt de hosting een belangrijke rol. Trage websites kosten namelijk punten bij Google. En trage servers zijn iedere dag traag, dus dat blijft een probleem.

Dat een trage website punten kost heeft twee redenen. Allereerst zijn internetters ongeduldig, en dat weet Google ook. Trage websites zijn frustrerend, zeker voor iemand die op zoek is naar informatie. Een website die bovenin de zoekresultaten staat, moet niet alleen relevante informatie leveren, maar deze ook snel kunnen tonen. Tegelijk heeft Google er zelf ook belang bij dat pagina’s snel laden. De ‘robots’ die websites afstruinen en indexeren kunnen op die manier sneller pagina’s crawlen. Die paar milliseconden lijken misschien niet veel, maar vermenigvuldigd met de honderden miljarden pagina’s die Google indexeert, valt er voor de zoekgigant grote tijdswinst te behalen, en dus kostenbesparingen.

Probleem oplossen?

Het is soms complex om te achterhalen waar een website traag van wordt, en soms heel simpel. Meestal is de oorzaak puur te wijten aan matige hardware. De server kan bijvoorbeeld te weinig rekenkracht en werkgeheugen toebedeeld hebben gekregen, maar het komt ook veel voor dat de bandbreedte van de verbinding met de server laag is.  Soms is het probleem echter ingewikkelder. De meeste webservers leggen namelijk ook verbinding met een databaseserver. Wanneer voor het laden van een pagina veel interactie plaats moet vinden met de databaseserver, dan vertraagt dit de laadtijd aanzienlijk. De oplossing van dergelijke problematiek is lastig omdat de oorzaak vaak ligt in complex (of slecht) programmeerwerk. CMS’en met veel plugins of met veel content kunnen last krijgen van dit probleem, maar ook grote ‘handgebouwde’ webapplicaties.

Een oplossing zou in dat geval zijn om vormen van caching in te schakelen. Dynamische pagina’s die voor de inhoud afhankelijk zijn van de databaseserver, worden dan in zijn geheel opgeslagen op de webserver – eigenlijk dus weer als statische pagina. Dit is in veel situaties een goede oplossing omdat de meeste websites niet voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Voor websites waarbij de content de hele dag door wijzigt (bijvoorbeeld op nieuwssites) is dit echter een matige oplossing.

Beter is het dan om technisch goed te kijken naar zowel de hardwarematige als softwarematige architectuur. Naarmate websites complexer worden kun je er eigenlijk niet omheen om in één van de twee te investeren; trage software kan gecompenseerd worden door snellere hardware en andersom. De ene oplossing is daarbij niet beter dan de andere, dat verschilt per situatie.


Reacties

Geef een reactie